Връх Ком

Добавено: Четвъртък, 12 Декември 2013г

 


Ком (2016м) е връх в западната част на Стара планина, южно от Берковица. Известен е още като Голям Ком. Ком и разположените източно от него по-ниски върхове Среден и Малък Ком формират рид с приблизително разположение запад-изток, заоблено тревисто било, стръмен каменист северен склон и полегат тревист южен склон. Най-внушителната гледка е на север от върха - виждат се Берковица, Берковското поле и отдалечените на 30 километра Монтана и язовир Огоста.

Внушителната гледка от върха е вдъхновила писателя Иван Вазов за написването на стихотворението "На 
Ком". В негова чест в близост до котата при върха е поставена каменна плоча с барелеф на писателя и стихове от "На Ком". От връх Ком е началото на маршрута „Ком - Емине“ - българската отсечка на европейския туристически маршрут Е-3.Изходни пунктове

* хижа Ком - разположена на 15 км от 
Берковица по северния склон на в. Малък Ком. От хижата до върха (около 2 часа) води пътека колове зимна маркировка, минава през седловината между върховете Малък Ком и Среден Ком и тръгва западно по полегатото комско било към Ком.

* От 
Берковица до изходната точка - хижа Ком, се стига по асфалтов път с дължина 15 километра, 3:30 часа пеша по маркирана пътека.

* Петрохански проход. От прохода към върха (3:30 часа) води червена маркировка, част от маршрута Ком-Емине. Първоначално се минава по пътя от Петрохан за хижа Ком, през букова гора и ливади. На източния склон на Малък Ком пътеката се отклонява от пътя, заобикаля върха от юг и се включва към пътеката по комското било.

* село Комщица. От селото до върха (3:00 часа) водят коларски пътища в посока североизток и достигат до южния склон на Ком. Оттам качването на върха може да стане от юг без пътеки през рядка покривка от хвойна.

* село 
Гинци. От селото до върха (3:00 часа) първоначално се тръгва на северозапад по чакълен път в посока хижа Малина, северно от местността Етрополе. При хижата се поема на север по коларски път и се достигат отново южните тревисти склонове на комския рид.

От връх Ком започва ежегодното off road състезание "Ком - Емине".

Коментари

Още статии