Кафето и ползите от него

Добавено: Петък, 24 Януари 2014г

Канадски изследователи са открили още една причина, поради която любителите на кафето не трябва да се отказват от него - четири или повече чаши от ободрителната напитка на ден намаляват риска от подагра, предаде Ройтерс.    


Подаграта е болезнено състояние на ставите, причинено от натрупването на пикочна киселина в кръвта. В САЩ например заболяването засяга около 6 милиона души, като от него страдат предимно мъже.     


В миналото болните от подагра са били съветвани да не пият кафе. Резултатите от изследването на специалисти от университета на Ванкувър, Канада, обаче показват, че консумацията на ободряващата напитка всъщност е препоръчителна.    


В продължение на 12 години специалистите наблюдавали около 50 000 мъже на възраст между 40 и 75 години. Те установили, че рискът от развитието на подагра намалява с 40 процента за изследваните лица, които консумирали по 4 или 5 чашки кафе дневно. В кръвта на участниците, които пиели по-големи количества кафе, били отчетени много по-ниски нива на пикочна киселина. Изследователите открили още, че благоприятен ефект оказва и безкофеиновото кафе, но не и чаят.


източник: www.zdravenportal.net

Коментари

Още статии