Как да се противопоставим на студа

Добавено: Петък, 31 Януари 2014г

Студеното време със сигурност е проблем за мнозина. Затова ви предлагаме съветите на  експертите от Великобритания, които дават насоки  както за някои елементи от облеклото през зимата, така и за храненето.


На първо място учените съветват да не се стои в много топли помещения, когато сме в дома си или на работното място. Те считат, че оптималната температура е от 18º до 20º С.  Предупреждават, че ако в домовете си стоим на висока температура, при излизането навън веднага се активизира процес на свиване на кръвоносните съдове, което би могло да стане предпоставка за болест на Рейно.


Колкото и да ни е приятно да пъхнем ръцете си в джобовете, когато сме на студено, според английските експерти това е много неправилно. Полезно за организма е ръцете да са на хладно и да раздвижваме (свиваме и разпускаме) пръстите си, което от своя страна натоварва мускулите им и ускорява кръвообращението.


Англичаните предупреждават и за избора на зимна шапка - тя трябва да покрива ушите, защото човек губи около 30% от температурата на тялото през главата, включително носа, ушите, устата. Учените смятат, че  вълнените шапки не са най-добрият вариант, тъй като не осигуряват достатъчно топлина на главата. Много по-подходящи са тези от овча или агнешка кожа.


Важно е и да се диша през носа, а не през устата, тъй като поетият през носа студен въздух се затопля по един естествен начин.


По отношение на храната е важно да не се приема преобладаващо белтъчна храна. Колкото по-интензивно организмът се занимава с обработването на белтъчните храни, толкова повече енергия ще му трябва за топлина. 


Препоръките на британците засягат и така любимите ни чайове и кафета, с които си мислим, че се сгряваме в студено време. Според тях безкофеиново кафе и чай с ниско съдържание на кофеин или без такъв въобще са много по-подходящи за зимата, защото кофеинът блокира рецепторите в кръвоносните съдове, като не им позволява да се съкращават в студено време, а това бързо води до охлаждане на тялото.

Коментари

Още статии