Информация за изложбата "Мила Родино"

Добавено: Четвъртък, 20 Февруари 2014г

Научният архив на Българската академия на науките със съдействието на Историческия музей в Свищов представя в Монтана изложбата „Мила Родино”. Тя е посветена на автора на националния химн Цветан Радославов. Документално-художествената изложба ще бъде открита на 28 февруари (петък), 2014 г. от 16,00 ч. в художествена галерия “Кирил Петров”. Тя е организирана от Община Монтана и Регионалния академичен център по повод Националния ни празник.


Показаните документи, фотографии, ноти и картини от фондовете на Научния архив на Българска академия на науките, Историческия музей, Художествената галерия „Николай Павлович” и СОУ „Цв. Радославов” – Свищов, свидетелстват за неговия творчески живот, обширни познания, научни и художествени постижения. Цветан Радославов завещава на България песента „Горда Стара планина”, наречена „народна”, а след  9.ІХ. 1964 г. , утвърдена за национален химн на Република България под името „Мила Родино”.


Цветан Радославов е роден на  20 април 1863 г. година в Свищов. Наследник е на видните свищовски фамилии Павлович, Хаджиденкови и Радославови, които му осигуряват солидно образование в Европа. Завършва класическа гимназия във Виена, история и славистика в Карловия университет в Прага. Докторант е на известния философ проф. В. Вунд в Лайпциг, при когото защитава научната си степен „Доктор по философия и Магистър на изящните изкуства”. След завръщането си в България води упражнения по експериментална психология в Софийския университет, след което се отдава на  учителската професия в І, ІІ и ІІІ мъжки гимназии в София.


Радославов е не само прекрасен преподавател, той е  художник, археолог, етнограф и нумизмат. Притежава музикални познания, работи за утвърждаването на българския театър и опера и взема живо участие в културния и обществен живот на столицата. Сред неговите ученици са имената на известни наши учени, писатели, архитекти, художници и общественици. Една наистина енциклопедична личност, потомък на няколко поколения известни и талантливи българи, оставили диря в родната ни култура и наука. 

Коментари

Още статии