Прожекция на Руски филми в Младежки дом

Добавено: Неделя, 23 Февруари 2014г

В Младежкия дом ще се прожектират филми посветени на 3 март


Предстоящият национален празник - 3 март, е повод Общински младежки дом – Монтана, да покани на кино ценителите на руските филми. Благодарение на Руския културно-информационен център монтанската публика ще може да гледа безплатно две творби, посветени на освобождението от турско робство - "Скобелев - белият генерал" и "Героите на Шипка".


Първата прожекция е на 26 февруари на документалния филм „Скобелев – белият генерал”. Лентата ще се завърти от 16.00 часа в Голямата зала на институцията. Биографичният филм е  за генерал Скобелев и за героичните времена на българското освобождение. Историята е разказана от известни изследователи на 19 век - военни историци, писатели и общественици. Използвани са уникални кадри от началото на 20 век, както и снимки от държавните архиви на Русия и България. Пропусналите филма в идната сряда, ще могат да го гледат в петък от 15.00 часа.


Непосредствено след него започва игралният филм "Героите на Шипка" от 16.00 часа. Филмът от 1954 г. е на режисьора Сергей Василиев, по сценарий на Аркадий Первенцев.


Специално за училищата в Монтана е изготвен график за прожекцията на филмите. Целта е образователна, т.е. учениците да получат повече информация относно важни събития и хора, свързани с Освобождението на България.


Филмите са предоставени от Руския културно информационен център – София, и са включени в културния календар на община Монтана по повод 3 март. Следващите прожекции на филми предоставени отново от РКИЦ ще са в края на месец  април и ще бъдат тематично свързани с 9 май като Ден на победата над хитлеризма.

Коментари

Още статии