Честване на 3 Март в Монтана

Добавено: Сряда, 26 Февруари 2014г

Тържествена церемония по издигане на националното знаме на Република България ще даде начало на честването на 3 март в Монтана. Събитието ще започне в 10.30 ч. на централния площад “Жеравица”. Кметът Златко Живков ще издигне трибагреника под звуците на химна, изпълнен от духов оркестър “Дико Илиев” към НЧ “Разум 1883” .


С изпълнения ще се включи и Младежкият духов оркестър на ПМГ “Св. Кл. Охридски”. Ще бъдат поднесени венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните.


Програмата на 3 март ще продължи с тържествен концерт на фолклорна формация “Огоста” и представителен танцов ансамбъл “Пъстрина” към НЧ “Разум 1883”. Началото му е в 11,00 ч. в Общинския младежки дом.


Община Монтана организира по повод Националния празник на Република България и документалната изложба “Мила Родино”. Тя ще бъде открта на 28 февруари 2014 г. от 16,00 ч. в художествена галерия “Кирил Петров”. Посветена е на Цветан Радославов - автор на Химна на Република България. Изложбата е подготвена от Научния архив на Българската академия на науките – София, Историческия музей и художествената галерия ,,Николай Павлович” – Свищов. Инициативата за нейното гостуване е на Регионалния академичен център – Монтана.


Изложбата ще остане в залата за временни експозиции на монтанската галерия до до края на месец март. През цялата предпразнична седмица в Младежкия дом се провеждат прожекции на руските филми "Скобелев - Белият генерал" (документален) и "Героите на Шипка" (игрален). Те са предоставени от Руския културно-информационен център. Класове от ПМГ “Св. Кл. Охридски” и Съюза на ветераните от войните бяха първите зрители на двете ленти. Интерес към тях проявиха Трето и Четвърто основни училища и ПГСАГ “Проф. арх. Ст. Стефанов”.


По повод Националния празник – 3 март, в регионална библиотека „Гео Милев” е подредена изложба с литература, чиято тематика кореспондира с празника. Книгите са групирани по теми: Национално-освободителното движение; Априлското въстание; Левски и революционната борба; Руско-турско освободителната война; Освобождението на Монтана и Видин от турската власт; Освобождението в художествената литература; Бибилиографии и тестове за матура. Съдържателна презентация съпровожда изложбата и припомня историческите факти за Освобождението и интригуващи подробности.

Коментари

Още статии