ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА ГРАДУШКАТА

Добавено: Сряда, 09 Юли 2014г

След унищожителната градушка, която се разрази в Монтана онзи ден, запознайте се с няколко факта за тази опасна природна стихия.


Обикновено колкото по-тежки и по-големи са ледените зърна, толкова по-отвисоко пада градушката.


Градушката се образува само от един вид облаци, купесто-дъждовни, във фронта на буреносна облачна система. Често те имат характерен зелен оттенък.

Зърната град се образуват когато капчици свръхохладена вода влязат в контакт с ядра, около които кондензират, каквито са например прашинките. Това се случва при издигане на голяма височина.


Градушката се наблюдава по-често в планински райони, където особеностите на терена насочват хоризонталните ветрове нагоре.


Един от най-печално известните с градушките си район в света е планинската северна част на Индия и Бангладеш, където е отчетена най-високата смъртност, свързана с градушки, и са измерени някои от най-големите зърна град.


Ледените късове могат да бъдат с размери от 5 милиметра до цели 29 см, когато достигнат земята. Теглото им може да достигне 500 грама.


През Средновековието са се опитвали да спрат градушките и разрушителните им последици с топовни изстрели и биене на църковните камбани, въпреки че тези методи нямали ефект.


Днес борбата с градушки се основава на технология внасяне на ледообразуващ реагент в грдоносния облак в момента преди образуване на градови зърна.


Неговите частици играят ролята на ядра, които отнемат преохладената вода в облака и не позволяват прекаленото нарастване на естествените ледени ядра.


Така се образуват повече ледени частици, но с по-малки размери и при падането си се стопяват или нанасят по-малки щети, ако не се стопят напълно. 


източник: svetovnizagadki.com

Коментари

Още статии