Ученик от Монтана сред четирите деца от цялата планета имащи право на стипендия "Дейвис"

Добавено: Вторник, 29 Април 2014г


Десетокласникът Калоян Първанов от Монтана стана ученик в едно от най-престижните частни училища в САЩ - "Филипс академи" в Масачузетс.


Школото е сред петте най-скъпи и елитни средни учебни заведения в Америка, в него са учили президентите Джордж Буш - баща и син, както и 250 от най-известните политици и бизнесмени в Щатите и по света. Самото училище е открито от Джордж Вашингтон.


16-годишният Калоян от езиковата гимназия "Петър Богдан" в Монтана спечелил стипендията "Дейвис" на стойност 115 000 долара с есе на тема "Кой съм аз".


За конкурса научил случайно от класната си ръководителка, която е химичка. Един ден тя влязла в час с листче в ръка и казала на децата, че който иска, може да кандидатства за изключително престижната стипендия. Първанов въобще не се поколебал.


"Филипс академи" е на 238 години и е едно от най-богатите училища в света. Всяка година само четири деца от цялата планета имат право на стипендия "Дейвис" в елитната гимназия.


Тя се намира само на 20 минути от "Харвард" и Калоян не изключва възможността след завършване на средното си образование да учи в най-добрия университет в света. Той мечтае да стане хирург и да продължи семейните традиции. Бащата му е стоматолог в Монтана, а майка му - медицинска сестра. Има и по-малък брат. 


Семейството му, както и учителите и съучениците от езиковата гимназия в Монтана го подкрепят и много се гордеят с успеха му. "Вярвам, че някой ден и името на Калоян може да стои сред имената на най-известните хора, завършили "Филипс академи", казва директорката му Пенка Ненкова.


източник: "Труд"

Коментари

Още актуални новини