Никулден е! Честит празник!

Добавено: Вторник, 05 Декември 2017г

На 6 декември църквата почита Свети Николай Мирликийски Чудотворец, който остава прочут със своите морски чудотворства при спасяването на кораби и моряци от крушение.


Обреди и Традиции на Никулден


Българите почитат Свети Никола като патрон на рибарите и мореплавателите и като господар на необятната водна шир - океаните, моретата, реките и езерата.


Задължителен момент в традиционната никулденска обредност е консумацията на риба. Обикновено се приготвя шаран, тъй като  според поверието шаранът е „слуга” на св. Никола. Българите наричат празника още празник „Рибни свети Никола”, „Мокри свети Никола” или „Рибена черква”. Най-често шаранът се пълни с ориз, булгур, орехи, лук и стафиди, увива се и се пече в тесто. Така приготвеното празнично блюдо е известно като “рибник”.


Обредният Рибник и хлябовете се освещават в църква или в къщи, а късове от тях се раздават на съседите. Трапезата на Никулден не се вдига през целия ден и е на разположение на гостите.


На този празник се канят роднини, кумове и съседи. Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката - вярва се, че така ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие.


В деня на свети Никола на трапезата освен рибник и обредни хлябове, трябва да има и постни ястия: варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб.


Поверия за Никулден


Внимава се при почистването на рибата люспите да не падат на земята, защото се вярва, че ако човек стъпи там, той се разболява и умира. Костта от главата, която наподобява кръст, се запазва за лек против детски болести.

Коментари

Още актуални новини