Монтана се преклони пред Апостола на свободата

Добавено: Сряда, 18 Юли 2018г

Монтана отбеляза 181-вата годишнина от рождението на Васил Левски с поклонение пред неговия паметник. То бе организирано от Общински комитет „Васил Левски” със съдействието на Регионалния исторически музей. В словото си д-р Ваня Иванова – директор на музея, каза: „Всеки изминал ден ни отдалечава от епохата, в която е живял Левски. От конкретните условия на живот като материална действителност, мобилност и мисловни парадигми.


Същевременно образът на българския Апостол на свободата остава все така ярък, а преклонението пред него – все така популярно, увеличават се и местата на памет, свързани със светлата му личност. Васил Левски се утвърждава като вечен пример за подражание – със своята безкористност, висок морал и чутовна отдаденост на така бленуваното през втората половина на 19-ти век създаване на независима българска държава и равнопоставеност на всички народности, които „ще живеят в нейните предели“.


Когато се говори за Левски, обикновено се задава риторичният въпрос „Защо ни е необходим днес?“ Аз смятам, че всеки има свой собствен отговор и носи в себе си поредния образ на Апостола като недостижим пример за себеотрицание и лично достойнство.”Бяха поднесени венци и цветя пред Паметника на Васил Левски и радетелите на духа и свободата от българския Северозапад от името на Областния управител на Област Монтана, Кметът на Община Монтана, културните институции в града, училища, неправителствени организации, граждани. Траяна Ценова – председател на Общинския комитет „Васил Левски”, подчерта всеобщата съпричастност към честването.Присъстващите получиха флаер, върху който са фиксирани по-важните дати от живота и делото на Апостола на свободата. Идеята е този флаер да предизвика любопитството и интереса им да потърсят по-подробна информация за маркираните в него исторически факти, личности, протичащи във времето процеси, поясни д-р Иванова.

Коментари

Още актуални новини