Язовир "Огоста"

Добавено: Сряда, 11 Декември 2013г

 


Този язовир се казва "Огоста“, намира се в Северозападна България и е четвъртият по площ изкуствен водоем в страната. Във него се събират водите на реките Огоста, Златица и Бързия и така се получава доста внушителен по размери язовир. Строителството на язовир Огоста трае 20 години и завършва през 1986 година. Той е построен основно с цел напояване на селскостопанските земи, но така и не влиза в експлоатация за тази си цел, защото проекта не е завършен. В момента водите на язовира се използват за много различни цели, като едно от тах е доста значимо. Той се използва за производство на електричество, посредством две водноелектрически централи -"Кошарник" и "Огоста". Водите му се използват и за промишлен риболов, защото има много голямо разнообразие от риба, а най-много разпространена е шаранът, костурът, скобарът, платиката, каракудата, мряната и червеноперката.


Друга много добра причина да посетите Огоста е, че е невеоятно удобен и подходящ за каране на сърф, той е може би най-доброто място за уиндсърф в страната особенно, когато има северозападен вятър който духа с около 20-25 метра в секунда. Язовира по диагонал е 14 км и действително е втория по големина в България след язовир Искър, а язовирната стена е 1400 метра и е най-дългата насипна стена на балканите. Стената на язовира се намира на един километър от Монтана.


Язовир Огоста е превърнат в чудесен обект за отдих, спорт, воден туризъм и риболов. Построени са много вили, почивни бази, заведения, има редовен автобусен транспорт. Изключително удобен е и за плаж,има много полянки, на които да се отпуснеш и да релаксираш. На стената на язовира има ресторант и четири басейна, а комплекса е оборудван с бънджи, катерушки, пързалки и много други интересни и забавни неща. Комплекса е много подходящ за малчуганите, майките им и за по "спокойните" хора. Независимо от това дали сте с бурна кръв или сте по улегнали, на този язовир има място за всички.

Коментари

Още статии