„Вампирски“ колбаси – бълвоч и кръв

Добавено: Неделя, 14 Юли 2013г
Напоследък все по- често се замисляме какво ядем. Внимателно четем етикетите на стоките и проверяваме Е-тата в Google. Те обаче, се оказват най-малкия ни проблем в състава на родните ни колбаси. А ето го и него: 30% - Внимание! – суха кръв, 30% мас на прах, вода, и чак тогава идва ред на любимите ни Е-та за цвят и аромат. Това са приблизителните пропорции от тайните рецепти на бг колбасите.  Оказва се , че България е най-големия „вносител“ на кръв на прах в Европа. Кръвта на прах е отпадъчен материал, който се пакетира и затваря в специални септични ями, или поне такава е европейската практика. За родните ни колбасари, обаче тя е идеален вариант да печелят от боклука.

Кръвта на прах реагира при химическите проби на белтъчини, т.е. показва наличието на месо. Колбасът се тества и всичко му е ОК – представете си – 30% белтъчини – великолепно ! „За съжаление“, обаче в сухата кръв няма мазнини, а в месото има. И тук може би проблясва „надеждата“ , че във „вампирските“ кървави салами има поне истинска сланина. Да, ама не! Има мас на прах – честито! Нашата страна отново заема челна позиция при вноса на този уникален продукт.

След забъркването на невероятния бълвоч от  30% кръв на прах, 30% мас на прах, жизнено необходимата за тези прахообразни вещества вода и разбира се няколко Е-та, идва и необходимостта от втвърдяване на деликатеса. Тук на помощ идва и последното Е – Е407 или както е по-малко известно – карагенин. Именно той стабилизира продукта и го превръща в готов за консумация.

След всичко казано до тук, като се има предвид, че ви спестихме съдържанието на другите Е-та,  имаме един въпрос: Замисляли ли сте се да станете вегетарианци?

Бон апети!

Коментари

Още статии